1513מפעל יכין-עפולה-סיור

2

 

1513מפעל יכין-עפולה-סיור
צילומים-אלי ליאון
הוזמננו לבקר ולהתרשם ממפעל יכין בעפולה.
ביקרתי בהרבה מפעלי מזון בארץ ובחו'ל ולאור זאת היתה לי אפשרות להשוות בין מפעלים אחרים למפעל זנלכל-יכין
הרושם שקיבלתי היה מעולה.המפעל רחב,נקי,מסודר.כל העובדים בחלוק עם כובע.שלטים לרחוץ ידיים אחרי ביקור בשרותים בכל מקום.
אחרי הביקור במפעל הוגשה לנו ארוחת צהריים עשויה רק משימורים תוצרת המפעל. הארוחה היתה מעולה ורק הגבירה את התאבון
זנלכול-יכין הנה חברה לעיבוד תוצרת חקלאית.ראשיתה בשנת 1927 כאשר ההסתדרות והסוכנות הקימו חברה לעיבוד תוצרת חקלאית כדי לספק מקומות עבודה לעולים חדשים שהגיעו לארץ. במקביל הוקמה גם חברת חק"ל
בשנת 1952 אוחדו שתי החברות ומ1992הפכה להיות חברה פרטית כשנקנתה על ידי סמי שמעון.ב1998 נמכרה הפעילות לחברת זנלכל.
מה פרוש השם יכין והיכן הוא מופיע.הפרוש הוא "יתחזק" והוא מופיע בתנ'ך, שם הוא מתאר את העמוד הימני בהיכל בית המקדש.זהו עמוד של כבוד.
המפעל מעסיק היום כ350 עובדים כאשר חלק גדול הנם עובדים עונתיים
המפעל מעבד פרי הדר,תירס,עגבניות,אפונה,גזר,שעועית,חומוס וכמעט כל הירקות המקובלים בארץ.
החברה מיצרת מעל ל250 מוצרים שונים.
הפעילות העיקרית של החברה הנה עיבוד של ירקות, רכזי עגבניות,רוטבי בישול,רוטבים מוכנים לסלטים לפסטה לפיצה,תרכיזים לשתיה (מיץ מיץ)חומץ טבעי ועוד. הכל משווק ללא חומרים משמרים באריזות פח ופלסטיק.
כל המוצרים מיוצרים מחומרים טריים.בדרך כלל מרגע איסוף התוצרת ועד גמר העיבוד עוברים שעות ספורות בלבד כ5-6.החברה אינה עוסקת בהקפאת תוצרת חקלאית וכל התוצרת של החברה משווקת בטמפרטורה הרגילה ללא צורך בקירור.
לשימורים יש תאריך תפוגה, אך תאריך זה נרשם כזהירות בלבד ובהתאם לחוק.בפועל משך התפוגה של שימורים בקופסאות פח, אם הקופסה אינה פגומה ואין דליפה או חור בקופסה הוא מאוד ארוך.אפשר להשאיר קופסה בשמש הלוהטת ושום דבר לא יקרה לה.ובכל זאת השימוש המומלץ הנו של 3 שנים לקופסאות פח ושנה וחצי לקופסאות פלסטיק.לגבי קופסאות הפח לא יקרה דבר גם אחרי 3 שנים אך לגבי שימורים בעטיפות הפלסטיק הדבר שונה ושם יש להקפיד על תאריך התפוגה.
לשם זהירות תאריך התפוגה הרשום יהיה תמיד קצר יותר 
דרך אגב:מקובל וכך עושים, אם בתהליך היצור קופסה נפגמת לא משתמשים בתוכנה למיחזור והיא נזרקת או נתרמת למוסדות צדקה.
החברה מפתחת כל הזמן מוצרים חדשים ומשתמשת כל הזמן בטכנולוגיות חדשות.בין שאר הפיתוחים אפשר לציין את המוצרים לחולי סכרת,דלי הקלוריות,מוצרים מיוחדים לילדים ועוד.
המפעל משווק את רוב סחורתו בארץ.בתחילת דרכו 80% מהיצור היה מיועד ליצוא בעיקר לאנגליה-פלחי אשכוליות אך זה נמשך עד 1990 בלבד ומאז רוב התוצרת מיועדת לארץ לשוק המקומי כי בחול קמו מתחרים רבים כגון תורקיה,מזרח אסיה ,דרום אפריקה.
היום היצוא הקטן שיש3-4 אחוזים בלבד הנו לאירופה,ארה'ב ויפן.
.המפעל אינו משווק את תוצרתו לצה"ל אלא בזמן חירום בלבד כי צה'ל מקבל את המזון הדרוש לו ע'ח כספי הסיוע שהמדינה מקבלת מחו'ל.
כאשר נרכש המפעל היו הרבה יצרנים מתחרים כ12 במספר.היום נשארו 3 יצרנים גדולים כאשר בשנים האחרונות יכין מחזיקה בשוק הגדול ביותר .המכירות השנתיות מסתכמות בכ200 מליון שקל כל שנה.
עיקר היצור הוא במוצרי עגבניות, ירוקת בעיקר תירס,גרעיני חומוס,אפונה וגזר ובזמן האחרון גם מיץ ממותק בשם 'מיץ מיץ'
מאחר ויכין היה היצרן האחרון שיציא עם מיץ ממותק השתדל שהתוצרת שלו תיהיה הטובה ביותר והמשתלמת ביותר.מכל כוס של תרכיז אפשר להכין 11 כוסות משקה בעוד שאצל המתחרים היחס הוא 1 ל6.
כבכל התוצרת גם במיץ זה אין חומרים משמרים.
כל התוצרת כשרה ויש הכשרים שונים כולל של בד'צ.יכין מספק תוצרת למגזר הדתי בשם 'פרי מבורך' הנמצאת תחת פיקוח קפני של המזמין.
זמן עיבוד התוצרת מהאיסוף ועד האריזה אינו עולה על 5-6 שעות .
בסיור התרשמתי מהמיכון המושלם,העדר יד אדם הנוגעת בחומר אלא רק לאחר שהוכנס לקופסת הפח או הפלסטיק.יש סדר ונקיון למופת בשלבי היצור ובמחסנים וכן באולמות היצור  כאשר כל העובדים עובדים בחלוקים לבנים וכובע מגן.גם כל האורחים כולל אנחנו נכנסנו עם סינורים וכובע.
התוצרת הקלאית מגיעה מהשדה,נשטפת היטב ,ממוינת, מכינים כל ירק עפ'י הצרכים שלו ולאחר שהוא מוכן מוכנס לקופסאות הפח או הפלסטיק, נארז, מסומן ומועבר למחסן.
הכל כאמור ממוכן,ללא מגע יד אלא בשלב הסופי באריזה.
ראינו מפעל מעולה ,התרשמתי עמוקות וחזרנו אולי
קצת עייפים מרוב התרשמות ואכילה אבל מרוצים.
נכתב על ידי -אלי ליאוןelybikoret, 4/8/2016 13:05

אודות elybikoret

כותב רשמים על הצגות,מוסיקה,קונצרטים,אופרה,מחול ואירועים תרבותיים שונים אחרים בהם מביע את התרשמותי ודעתי
פוסט זה פורסם בקטגוריה Uncategorized. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s